Kirjaudu
Jäsennumero:
Salasana:
Salasana unohtunut?

Uutiset

09.08.2018 klo: 22:00
Camilo Miettinen - Espoolainen legenda

#52 kattoon!” ”Ikuisesti sydämessä #52.” ”Olet esikuva ja todella moni junnu pelaa hienoa lajia #52 selässään.” Tässä muutama esimerkki kommenteista, mitä Camilo Miettisen uran lopetusilmoitus keräsi Facebookissa 5. toukokuuta vuonna 2017. Yli kymmenen vuotta kestänyt ammattilaisura päättyi Ranskan Grenoblessa pelatun kauden jälkeen. Matkan varrella Cami on ihastuttanut faneja jokaisella paikkakunnalla, missä hän on pelannut. Hän on tuonut mukanaan paljon enemmän kuin vain pelillisen panoksen. Camilolla on aina riittänyt aikaa kannattajille ja hänen karismansa, hymynsä sekä iloisuutensa on valloittanut kannattajien sydämet varsinkin Espoossa ja Ranskassa. Seuraavassa käydään läpi hänen uransa eri vaiheita Espoossa ja muualla.

Medellínissä Kolumbiassa vuonna 1986 syntynyt Camilo adoptoitiin Suomeen kaksivuotiaana. EJK:ssa junnuvuosina pelannut Cami siirtyi Espoo Bluesiin C-juniori-ikäisenä. C- ja B-junnuissa pisteitä kertyi yli piste per ottelu-tahdilla. A-junioreissa ensimmäinen kausi meni hiukan rauhallisemmin pisteiden osalta, mutta valmennus oli selkeästi vakuuttunut Camin panoksesta joukkueen eteen ja seuraavalle kaudella paitaan tuli kapteenin C-kirjain. Kapteeninauhan lisäksi Cami johti Bluesin A-junnuja kaudella 2005-06 myös pisteiden, maalien ja syöttöjen muodossa iskien joukkueen parhaat tehot 13+16=29. Playoffeissa tuli vielä tehot 1+5 ja kauden päätteeksi pronssimitali kaulaan.

Seuraavalla ja samalla viimeiseksi jääneellä A-juniorikaudella Cami iski uransa parhaat tehopisteet 21+31 ja niiden yhteissumma oli (tietenkin) 52. Tämä pistemäärä riitti koko sarjan pistepörssin neljänteen sijaan. Pudotuspeleissä Blues sijoittui toiseksi ja hopeamitalin saavuttanut Miettinen saalisti 12 playoff-ottelussa peräti 21 tehopistettä voittaen pudotuspelien pistepörssin. Samassa joukkueessa pelasivat tuolloin myös mm. Ville Lajunen, Mikael Kurki, Roope Ranta, Toni Kähkönen, Tomi Sallinen, Jimi Santala, Roope Talaja ja Jarno Koskiranta. Päävalmentajana toimi Lauri Marjamäki.

Camilo Miettinen teki liigadebyyttinsä Bluesin paidassa 21.1.2007 ja iski ottelussa TPS:ää vastaan heti uransa avausmaalin TPS:n maalilla pelanneen Jani Hurmeen taakse. ”Eilen illalla sain kuulla pelaavani. Oli hieman vaikea nukkua yöllä. Yhden unelman tämä ottelu täytti. Yritin röyhkeästi maalille ja lauoin silmät kiinni” (Lähde: - Jatkoaika.com -)

Kausi 2006-07 tuotti yhteensä kaksi liigaottelua ylhäällä. Mielenkiintoinen yksityiskohta debyyttiottelussa maalin lisäksi oli se, että Cami kohtasi heti ensimmäisessä vaihdossaan TPS:n paidassa pelanneen Jesse Saarisen. Jesse ja Camilo olivat lapsuudessaan kuin veljekset ja sama pelinumero ei valikoitunut vahingossa. (Lähde: - Jatkoaika.com -)

Ensimmäisen kokonaisen liigakauden miesten joukkueessa Cami pelasi kaudella 2007-08. Kauteen mahtui toki kaksi Mestis-lainavisiittiä, HC Salamoissa kaksi ottelua ja Kiekko-Vantaassa viisi ottelua. 46 ottelua Bluesin paidassa tuottivat tehot 4+5. Tämäkin kausi päättyi kakkossijaan ja Cami pääsi maistelemaan pudotuspelihuumaa kolmen ottelun verran tehden komeasti 2+1 noissa peleissä. Huhtikuussa Blues julkisti Camin kaksivuotisen jatkosopimuksen.

Kausi 2008-09 alkoi Camin osalta Bluesissa, mutta kuuden ottelun jälkeen edessä oli lainat ensin SaPKoon kahden ottelun ajaksi ja seuraavaksi TuToon kuuden ottelun ajaksi. Noissa kahdeksassa Mestis-ottelussa syntyi tehot 1+5, kaikki TuTon paidassa. TuTo-lainapesti loppui ennenaikaisesti, kun loukkaantumisista kärsinyt Blues tarvitsi Camia paikkaamaan aukkoja rosterissa. Parempaa paikkaajaa ei olisi voinut toivoakaan, sillä hän ratkaisi heti ensimmäisen ottelun, mikä oli tärkeä CHL-taisto HV-71 vastaan. Cami iski maalinedusruuhkassa kiekon ohi Stefan Livin ja Bluesin 3-2 johtoon, sekä lopulta myös voittoon samoin lukemin. (- Youtube - 53:13 lähtien) Camin kausi päättyi tammikuussa Ilvestä vastaan pelatussa ottelussa tulleeseen rannevammaan. Bluesin paidassa pelatuissa 32 liigaottelussa syntyi tehot 4+8. CHL-otteluita Camilon tilille tuli yhteensä kolme ja niissä syntyi tuo yksi tärkeä maali Ruotsin edelliskauden mestaria vastaan.

Seuraavalla kaudella 2009-10 Cami pelasi vain Bluesin paidassa ja iski 36 runkosarjan ottelussa tehot 11+10. Myös tällä kaudella monta ottelua meni ohi marraskuussa tulleen rannevamman vuoksi. Nyt vamman aiheuttajana oli toinen tamperelaisjoukkue eli Tappara. Bluesin valmentaja Petri Matikainen kommentoi tilannetta ottelun jälkeen näin: ”Miettinen ajettiin pystyyn, häneltä on ranne murtunut. Hävyttömän vaatimatonta tuomaritoimintaa” (Lähde: - Jatkoaika.com - ) Playoffien ensimmäisen kierroksen kolme ottelua Kärppiä vastaan menivät Camilta pisteittä ja Bluesin kausi päättyi noihin otteluihin. Helmikuussa 2010 Blues julkisti kahdeksan pelaajan kaksivuotiset jatkosopimukset ja tuossa porukassa mukana oli myös Camilo Miettinen.

Kausi 10-11 oli runkosarjan osalta vaikea Bluesille. Pistesuorituksista vastasivat lähinnä puolustajat Jere Karalahden, Ville Varakkaan ja Ville Lajusen muodossa. Sisäisen pistepörssin viidestä ensimmäisestä pelaajasta kolme oli puolustajia. Cami oli samaisen pörssin kuudentena tehoilla 11+11. Hänen kauteen mahtui myös lyhyt visiitti Kiekko-Vantaan paitaan joulukuussa. Kolmessa ottelussa tuli tehot 1+4. Blues päätti runkosarjan yhdeksänteen sijaan ja edessä oli ensimmäisen kierroksen playoff-sarja tuttua vastustajaa, eli Kärppiä vastaan. Cami iski heti ensimmäiseen otteluun tehot 1+1 ja Blues nappasi kotiedun itselleen Jani Lajusen jatkoaikamaalilla. Sitä ei kuitenkaan onnistuttu hyödyntämään ja ratkaisu siirtyi kolmanteen otteluun Ouluun, joka sekin ratkesi vasta jatkoajalla. Tuon ottelun ratkaisumaalin espoolaisille iski Petri Lammassaari. Samalla Blues sai ravisteltua apinan pois selästä, sillä Kärpät oli voittanut keskinäisen ottelusarjan viitenä edellisenä keväänä.

Edellisen ottelusarjan voitosta vapautunut energia siivitti Bluesin 3-0 johtoon puolivälieräsarjassa, jossa vastassa oli Ässät. Vaikka ensimmäisestä ottelusta tulikin voitto, tehot 1+1 kyseisessä ottelussa saalistanut Cami ei ollut tyytyväinen varsinkaan ottelun alkuun. Hän kommentoi asiaa hyvin värikkäästi: ” Pelasimme alussa kuin pullopersesiat. Pelin alkupuolella vain katselimme ja olimme laiskoja. Välillä oli sitten ylipelaamista”. (Lähde: - Jatkoaika.com - ) Sarja päättyi lopulta 4-2 Bluesin voittoon ja samalla seura teki historiaa ollen SM-liigan ensimmäinen joukkue, joka selvisi ns. sääliplayoffeista aina välieriin saakka.

Välierissä vastaan tuli runkosarjan voittanut JYP. Altavastaajan asetelma sopi Bluesille hyvin ja kolme neljästä ensimmäisestä ottelusta päättyi espoolaisvoittoon. Cami iski neljännen kamppailun avausmaalin ja kommentoi asetelmaa näin: ”Joka peliin lähdetään haastajana. Ylihuomenna on taas yksi peli. Meille sopii lähteä altavastaajana sarjoihin.” Käynnissä oli Camin uran ensimmäinen välieräsarja aikuisten tasolla. Blues oli toki edennyt välieriin asti aiemminkin Camin pelatessa seurassa, mutta loukkaantumiset olivat pilanneet hänen keväänsä. ”Olin silloin aika katkera. Tämä on uskomatonta, halli on täynnä ja joka paikassa huudetaan. On ihan erilaista olla katsomossa kuin kentällä. Pitää nauttia näistä kun näitä tilaisuuksia tulee. Jotkut eivät pääse koskaan pelaamaan näitä pelejä. Nytkin kymmenen joukkuetta on jo lomilla, sekin motivoi.” Camin muhkeat viikset olivat tulleet varsinkin monen Movember-osallistumisen myötä jo lähes käsitteeksi, mutta tämän kevään yhteydessä myös afromainen hiustyyli sai huomiota. Katsomoissa näkyi jopa afro-peruukkeja. Cami itse totesi asiasta seuraavaa: ”Ei siitä kuittia tullut. Hyvänä asiana sitä kopissa pidetään. Kesällä tulee turhan kuuma, joten viimeisen pelin jälkeen ajetaan pois.” (Lähde: - Jatkoaika.com - ) Ottelusarja päättyi Bluesin voittoon viidessä ottelussa. Näin ollen sääliplayoff-joukkueiden ennätys meni saman tien paremmaksi.

Finaaleissa vastaan tuli HIFK, joka vei lopulta mestaruuden nimiinsä puhtaasti voitoin 4-0. Vaikka otteluvoitot menivät selkeästi naapurille, Blues ei ollut täysin vailla mahdollisuuksia ja pientä jossittelua jäi varsinkin Ville Varakkaan taklauksen seuraamuksista toisessa ottelussa. Cami keräsi 18 playoff-ottelussa tehot 4+6 ja oli joukkueen kolmanneksi paras pistemies pudotuspeleissä.

Kaudella 2011-12 Cami pelasi lähes täyden runkosarjan kirjaten vyölleen 58 ottelua. Petri Matikaisen pitkä aikakausi Bluesin päävalmentajana oli päättynyt edelliskeväänä ja tämä kausi mentiin Lauri Marjamäen johdolla. Tämä vaikutti piristäneen myös Camia, koska hän iski sillä hetkellä uransa parhaat tehopisteet 12+17 aikuisten sarjassa. Cami oli joukkueen sisäisen pistepörssin kolmas Joakim Erikssonin ja Kristian Kuuselan jälkeen. Kausi piti sisällään useampia tehoiltoja, joista esimerkkinä käy vaikkapa kahden maalin illat 30.9. SaiPaa ja 27.12. TPS:ää vastaan. Maalien lisäksi Camin taistelu tuotti tulosta muutoinkin, kuten esimerkiksi 27.10. ottelussa KalPaa vastaan, jolloin hän oli isossa roolissa Tommi Huhtalan tekemässä voittomaalissa, joka syntyi vain 24 sekuntia ennen varsinaisen peliajan päätöstä. Cami kommentoi tilannetta näin: ”Pakki lähti höntyilemään siinä, Talajan kanssa ollaan tehty voimaharjoitteita” (Lähde: - Jatkoaika.com - ) Myös tällä kaudella Camin kampaus herätti huomiota ja hänen afronsa valittiin lokakuussa liigan komeimmaksi Iltalehden lukijoiden toimesta. (Lähde: - Iltalehti - )

Playoffit alkoivat Bluesin ja Camin osalta jälleen jo ensimmäiseltä kierrokselta. Siinä vastaan asettui Lukko ja ratkaisu venyi kolmanteen otteluun. Cami iski ottelun avausmaalin jo ensimmäisellä minuutilla, mutta sen jälkeen Lukko marssi 1-3 johtoon. Maalivahdinvaihto herätti kotijoukkueen ja ottelu päättyi Bluesin 6-3 voittoon. Cami saalisti maalin lisäksi syöttöpisteen Tommi Huhtalan tekemään 5-3 maaliin ja kommentoi ottelun tapahtumia näin: ” Lataus oli kova ja saatiin aika unelma-alku. Vastustajan veskarin loukkaantumisen jälkeen pelattiin löysästi. Aika yksin sai maalin edessä olla, sitä täytyy parantaa. Onneksi Juuso (Ikonen) toi meidät taas peliin mukaan”.

Seuraavaksi olivat vuorossa puolivälierät ja niissä vastustajaksi tuli runkosarjan ykkönen KalPa. Cami oli selkeästi innoissaan, koska vastaan asettui hänen hyvä ystävänsä Mikko Koskinen: ”Kossu kuulostaa ihan hyvältä! Katotaan mitä KalPa tuo tullessaan. Lähdetään haastamaan runkosarjan voittajaa.” (Lähde: - Jatkoaika.com - )

Ottelusarjasta tuli ikimuistoinen, niin hyvässä kuin pahassakin. KalPa voitti kolme ensimmäistä ottelua vahvalla esityksellä. Erityisesti ”Kossu” oli loistovireessä maalillaan. Kolmannessa ottelussa alkoi kuitenkin tapahtua. Kuusi minuuttia ennen ottelun päätöstä tilanne ottelussa oli 3-0 KalPan hyväksi, eli voitto alkoi olla selvä. Tässä tilanteessa Bluesin Tommi Huhtala lähti hakemaan asetelmia seuraavaan otteluun ja ajoi enemmän tai vähemmän tahallaan Koskisen päälle, mikä johti käsirysyyn Huhtalan ja Koskisen välillä. Molemmat saivat tapahtuneesta pelikieltoa, mikä tarkoitti sitä, että KalPa joutui laittamaan vähälle peliajalle jääneen Juha Toivosen maaliin sarjan neljännessä ottelussa. Tämä oli ehkä enemmän psykologinen kuin pelitaidollinen tappio KalPalle, mutta Blues käytti sen kuitenkin hyväkseen armottomasti ja tuloksena oli käänteen tehnyt ottelusarjan avausvoitto espoolaisille.

Sitä ennen tapahtui kuitenkin vielä muuta. Kolmannen erän puolivälin paikkeilla Camilo Miettinen kuljetti kiekkoa hyökkäysalueelle laidasta ja lähti kaartamaan keskelle. Kiekko kuitenkin karkasi häneltä hieman ja samassa takaviistosta tilanteeseen ajoi KalPan Jukka Hentunen. Cami ei ehtinyt tehdä mitään, kun Hentusen taklaus jysähti häneen. Camin kypärä lensi irti, mutta onneksi hänen päänsä ei osunut jäähän. Lopputuloksena Hentunen suihkuun ja Cami sairaalaan. Lopulta Jukka Hentunen ei saanut tilanteesta pelikieltoa, vaikka Camin kausi päättyi tuohon taklaukseen. Ottelusarja sai näiden tapahtumien jälkeen täysin uuden suunnan ja Blues käänsi 0-3 tappiotilanteen 4-3 voitoksi ja teki näin jälleen liigahistoriaa. Välierissä Pelicans oli kuitenkin vahvempi ja pronssiottelu Jokereita vastaan päättyi värikkäiden vaiheiden jälkeen 4-3 jatkoaikatappioon. Camin saldoksi jäi 1+1 seitsemässä pudotuspelissä.

Seuraavaan kauteen Cami lähti Bluesin kapteenina. Virallisesti hänet valittiin varakapteeniksi, mutta koska varsinainen kapteeni Arto Laatikainen oli pitkään sivussa kauden alussa, Cami sai C-kirjaimen rintaansa. Cami oli ylpeä valinnastaan: ”Se on ollut pitkäaikainen haave. On vaan osannut unelmoida tollasesta hommasta. Todella hieno juttu!” Päävalmentaja Lauri Marjamäki kommentoi kapteenitilannetta seuraavasti: ”Cami oli mulla jo A:ssa kapteenina ja ilmentää roolia iloisuudellaan ja raikkaudellaan. "Lada" ja "Sape" taas ovat sellaisia, jotka nousevat esiin kun peli menee tiukaksi ja ilmentävät sitä meidän sitkeyttä. Espoolaisuus oli toki myös iso juttu”. (Lähde: - Jatkoaika.com - )

Alkukausi oli kuitenkin Camille vaikea. Peli ei oikein asettunut uomiinsa eikä pisteitä ei meinannut tulla. Tuskaisuuden ruumiillistumana Cami lensi jopa suihkuun 27.9. pelatussa ottelussa Kärppiä vastaan taklattuaan Julius Junttilaa selästä. Marjamäki kommentoi tilannetta seuraavalla tavalla: ”Oikeudenmukainen tuomio, mutta ei Miettinen yleensä tuollaisia tee. Näitä tulee joskus pelissä. Onneksi Junttilalle ei käynyt pahemmin”. Marjamäeltä kysyttiin myös mielipidettä siitä, oliko kapteenius tuottanut Camille ylimääräisiä paineita: ” En usko. Totta kai kapteenius on hänelle iso asia, jota haluaa kantaa kunnialla. Voi olla että se on pelisuorituksessa näkynyt, mikä on ihan ymmärrettävää. Kuitenkin häneltä taas hyvä peli ja parempaa on tulossa.” (Lähde: - Jatkoaika.com - )

Cami iski kauden avausmaalinsa 3.11. Ilvestä vastaan ja vietti kahden maalin iltaa 28.12. SaiPaa vastaan pelatussa ottelussa. Nämä jäivät hänen viimeisiksi maaleiksi Bluesin paidassa, sillä 10.1. uutisoitiin Miettisen siirtyvän TPS:n paitaan. Cami olisi halunnut pelata vielä kerran kotiyleisön edessä, mutta tämä ei sopinut seurajohdolle. Näin ollen viimeiseksi otteluksi Bluesin paidassa jäi vierasottelu Jokereita vastaan 8.1. Siirto aiheutti todellisen palauteryöpyn Bluesin sosiaalisen median kanavissa ja ymmärrys siirtoon johtaneita syitä kohtaan oli vähissä. Pisteitä oli toki tullut hiukan odotettua vähemmän, mutta Cami oli juuri osoittanut piristymisen merkkejä kaukalossa ja hän oli joukkueen rakastetuimmista pelaajista. Kauden pistesaldoksi Bluesin paidassa jäi 3+10 32 ottelussa. 18 TPS:n paidassa pelatussa ottelussa tuli vielä tehot 3+6.

Cami kommentoi siirtoa ja siitä aiheutunutta tunnetilaa ensimmäisen TPS:n paidassa pelatun ottelun jälkeen näin: ” Tunnetilat tässä viimeisen 24 tunnin aikana ovat vaihdelleet ääripäästä ääripäähän. Torstaina oli aika vaikea päivä. Varsinkin silloin illalla, kun Blues-fanit olivat laittaneet liikuttavia kiitoksia sosiaalisen median puolelle. Ne osoittavat sen, että jotain on tehnyt oikein Espoossa. Pelipäivänä ne asiat piti unohtaa ja sitten pelattiin mustavalkoisille. Olen nyt todella iloinen ja tyytyväinen siitä, että olen päässyt tänne. Joukkueessa on hieno meininki ja jätkät ottivat kivasti vastaan. Toivottavasti turkulaiset fanitkin ottavat hyvin vastaan, vaikka ei tuota afroa olekaan päässä nyt”. (Lähde: - Jatkoaika.com - )

Pian Miettisen siirron jälkeen valmentaja Lauri Marjamäki sai potkut Bluesista. Edelliskauden jälkeen Oulun Kärppiin siirtynyt pitkäaikainen espoolaiskapteeni ja Camin hyvä ystävä Toni Kähkönen kommentoi muutoksia melko värikkäästi: ”En tiedä taustoja, mutta vaikuttaa vähän ihmeelliseltä. En tiedä onko sitten Miettinenkin esimerkiksi savustettu ulos vai mitä on tapahtunut, mutta mielestäni molempien herrojen olisi ollut mukavampi lopettaa ura kotiseurassa vasta kauden päätyttyä. Jäi varmasti vähän paska maku suuhun”. (Lähde: - Jatkoaika.com - )

Mieleenpainuvin hetki loppukaudesta oli varmasti paluu Espooseen vierasjoukkueen paidassa. Tämä tapahtui aika pian siirron jälkeen eli 22.1. Blueskannattajat muistivat Camia upealla tifolla ja laululla ennen ottelun alkua. Ottelun jälkeen oli Bluesin pelaajien aika kunnioittaa entistä seuratoveriaan. Perinteinen ottelun jälkeinen kättely venyi kun Cami halasi lähes jokaista entistä pelikaveriaan. Lisäksi hän sai poikkeuksellisesti huudattaa faninurkkaa ennen kotijoukkueen pelaajia. Tällaista vastaanottoa ei ole ainakaan Suomessa kovin usein nähty. Cami oli ottelun jälkeisessä haastattelussa ymmärrettävästi aika vähäsanainen tunnetilasta kysyttäessä: ”En mä oikein osaa selittää. Vaikea selittää”. Huumoriakin toki lopulta löytyi, sillä Cami oli huomannut pienen muutoksen hallin sisustuksessa: ”Kuva oli ainakin hävinnyt hallin seinästä”. Lisäksi hän oli käynyt pientä sananvaihtoa Tommi Huhtalan kanssa ottelun tiimellyksessä: ”Koitin Huhtalaa kerran haastaa tappeluun, mutta ei se lähtenyt. Se oli odotettavissa.” Hotsi ei ollut tapahtumien kulusta ihan samaa mieltä: ”Aika paksua!”.

Kaudella 2013-14 Cami pelasi 46 ottelua TPS:n paidassa tehden tehot 5+10. Kausi oli Tepsille hyvin vaikea ja loppusijoitus olikin toiseksi viimeinen eli 13. Kaukalon lisäksi Cami pääsi esittämään taitojaan myös mainoskuvauksissa. TPS:n kausikorttimainos oli hiukan erilainen kuin yleensä, kuten otsikkokin jo kertoi. (- Youtube - ja behind the scenes - Youtube - ) Kauden jälkeen oli selvillä, että ura tulisi jatkumaan muualla. Cami kommentoi päättynyttä kautta näin: ”TPS on se seura, jonka pelejä seurasin aikanaan pienenä ja täällä pelaaminen oli itselle todella kova juttu. Siinä mielessä harmi, että homma ei lähtenyt rullaamaan odotetusti. Olen päässyt tutustumaan täällä huippujätkiin ja olen erittäin otettu sekä kiitollinen siitä miten minut otettiin täällä vastaan etenkin kannattajien keskuudessa. Nämä asiat merkitsevät minulle paljon”. Tulevaa kautta ja uutta seuraa Cami kuvaili seuraavalla tavalla: ”Olin todella otettu siitä miten tuleva seurani minua lähestyi ja odotan tulevaisuudelta heidän kanssaan paljon, sillä vastuuta ja peliaikaa on luvassa”. (Lähde: - Jatkoaika.com - )

Tämä tuleva seura oli Ruotsin Allsvenskanissa pelannut IK Oskarshamn. Seuran urheilutoimenjohtaja Roger Jönsson kommentoi uutta hankintaa näin: ”Miettinen on mielenkiintoinen nimi. Rakentava ja ahkera pelaaja, jolta löytyy myös asennetta ja luonnetta. Hänellä on paljon kokemusta Liigasta ja häntä arvostetaan niin kannattajien kuin joukkuetovereidenkin keskuudessa. Miettinen on miellyttävä persoona ja hän on valmis ottamaan ison roolin joukkueessa”. Cami taas totesi uudesta seurastaan tällaista: ”On jännittävää tulla Ruotsiin ja pelata Allsvenskanissa. Olen pelannut kiekkoa 5-vuotiaasta asti ja tuumimme agenttimme kanssa että nyt on uusien haasteiden aika. Halusin ison roolin joukkueessa ja Jönssonin mukaan täällä on minulle semmoinen tarjolla. Pidän ruotsalaisesta tavasta pelata jääkiekkoa ja lisää jännitystä kauteen tuo se, että useammalla seuralla on mahdollisuus nousta SHL:ään”. Cami pelasi Oskarshamnissa 50 ottelua tehden tehot 8+15 ja ne riittivät sisäisen pistepörssin kolmanteen sijaan. Seura sijoittui runkosarjassa 11. sijalle, joten playoffit jäivät haaveeksi.

Seuraavaksi kaudeksi maa vaihtui Ranskaksi ja seuraksi tuore maan mestari Rapaces de Gap. Siirrosta ja sopimuksesta uutisoitiin 15.6.2015. Gap oli mukana Champions Hockey Leaguessa, mutta jäi alkusarjaan. Cami pelasi joukkueen neljästä ottelusta kolmessa ja saalisti tehot 1+1. Ranskan pääsarjassa pelattiin kyseisellä kaudella vain 26 ottelua käsittänyt runkosarja. Lisäksi joukkueet osallistuivat kahteen cupiin, Coupe de la Ligueen sekä Coupe de Franceen. Runkosarjassa Cami pelasi 14 ottelua ja keräsi niissä tehot 4+5. Joulukuun alussa tullut vamma piti hänet sivussa pari kuukautta. Gap selvisi playoffeissa semifinaaleihin asti ja Cami iski komeat tehot 3+13 11 pudotuspelissä ollen koko sarjan neljänneksi tehokkain pelaaja. Cami ja muut Gapin pelaajat saivat lopulta pronssiset mitalit kaulaansa. Coupe de Francessa Cami pelasi vain yhden ottelun 1+1 tehoilla. Todellisuudessa syöttöpisteitä kertyi kaksi, mutta toinen ei ikinä päätynyt pöytäkirjaan asti. Coupe de la Ligue taas päättyi Gapin hienoon voittoon ja Cami oli isossa roolissa tehden kymmenessä ottelussa 14 tehopistettä (3+11), joista 0+3 finaalissa.

Videoita kaudelta 2015-16

 

(Coupe de la Ligue-puolivälierä, Cami 0+2)

(jouluhassuttelu)

(Coupe de la Liguen finaalikooste)

(1. puolivälierä, Cami 2+2)

(3. välierä, Cami 0+1)

Kaudella 2016-17 maa pysyi samana, mutta seuraksi vaihtui Grenoble. Cami kehui haastattelussa Grenoblen organisaatiota ja kertoi saaneensa kuulla hyviä asioita seurassa kausina 2002-2004 pelanneelta Jesse Saariselta. Viralliselta nimeltään Brûleurs de Loups tuli tutuksi myös espoolaisille, kun se pelasi edellisellä kaudella samassa CHL-lohkossa Bluesin kanssa. Grenoblen kannattajat ottivat Camin heti lämpimästi vastaan ja hankkivat Suomen lipun, jota he voivat tapansa mukaisesti heiluttaa Camin tehdessä maalin. Camin otteiden seuraaminen kotisuomessa helpottui huomattavasti, kun Fanseat aloitti sarjan otteluiden streamauksen. Cami aloitti rytinällä uudessa seurassaan iskien tehot 1+2 heti ensimmäisessä sarjaottelussa. Grenoble joutui aloittamaan kautensa miinuspisteillä taloudellisten epäselvyyksien vuoksi.

Edelliskauden seuransa Cami kohtasi ensimmäistä kertaa 11.10. ja kyseessä oli tunteita herättänyt ottelu. Cami kommentoi asiaa seuraavalla tavalla: ”Tunteikas paluu Gapiin takana. Upeita muistoja kaupungista, seurasta, pelikavereista ja faneista, jotka pysyvät sydämessäni ikuisesti." Grenoblella oli useita eri teemaotteluita kauden aikana ja näiden erikoispelipaidat menivät jakoon kannattajille. Camin paita kelpasi monelle, vaikka varsinkin joulupukkipaita koki kovia Camin päädyttyä pieneen nahinaan vastustajan kanssa jonka myötä paidan kaulus repesi pahasti.

Ranskalaiseen jääkiekkoon ei kuulu trapit ja välillä kaukalossa mennään upeasti päädystä päätyyn ilman selkeää puolustussuunnitelmaa. Tasoerot nousevat esiin myös aina välillä. Hyvänä esimerkkinä näistä käy 25.10. pelattu Coupe de Francen ottelu Grenoblen ja Dijonin välillä, joka päättyi Grenoblen 11-2 voittoon. Cami merkkasi kyseisessä ottelussa tehot 0+4.

Yksi kauden ehdottomista kohokohdista oli ulkoilmaottelu Winter Game Lyonin ja Grenoblen välillä. 25 182 katsojaa todisti Grenoblen 5-2 voittoa. Cami jäi ottelussa ilman tehopisteitä, mutta oli mukana luomassa Grenoblen neljättä maalia. Joukkue oli joulu-tammikuussa todella kovassa iskussa ja merkkautti peräti 20 peräkkäistä voittoa. Cami oli monessa ottelussa avainroolissa, esimerkiksi 3.1. hän teki tärkeän 2-1 kavennusmaalin Lyonia vastaan ja auttoi kääntämään ottelun 2-3 voitoksi vielä syöttöpisteenkin muodossa. 3.2. pelattu ottelu sai normaalia suuremman merkityksen kun Camin ”veli” Jesse Saarinen oli saapunut paikalle seuraamaan ottelua ja pääsi myös pudottamaan ottelun avauskiekon.

19.2. pelattu Coupe de Francen finaali Grenoblen ja Rouenin välillä oli sekin yksi kauden suurimmista otteluista.. Ottelu pelattiin AccorHotels Arenalla Pariisissa. Ottelun ratkaisu venyi jatkoajalle asti, missä ratkaisun iski Grenoblen kapteeni Eric Chouinard. Camin tehopisteet Coupe de Francessa olivat lopulta komeat 3+6 viidessä ottelussa.

Cami oli taistellut pienen loukkaantumisen kanssa ja finaalin jälkeen se äityi sen verran pahaksi, että runkosarjan loppu sekä playoffien alku menivät häneltä katsomon puolella. Cami palasi kokoonpanoon toiseen välieräotteluun Rouenia vastaan, mutta oli ylimääräisenä hyökkääjänä. Ottelusarja venyi seitsemänteen otteluun asti, minkä Rouen voitti ja eteni finaaleihin. Grenoblen kausi päättyi pieneen pettymykseen, sillä joukkueella oli kaikki mahdollisuudet edetä aivan päätyyn asti. Cami taisteli kaukalossa sen minkä pystyi, mutta vamma ei ollut ehtinyt parantua kokonaan ja tehopisteet jäivät playoffeissa tekemättä. Runkosarjan 40 ottelussa syntyi tehot 10+15. Grenoblen pelaajat saivat pronssimitalit kaulaansa kauden päätösjuhlassa 12.4. Pian tuon jälkeen tiedotettiin, että Camin sopimuksessa ollutta toista kautta ei tulla käyttämään. Camin tarkoituksena oli päättää uransa Espoossa, mutta tässä tilanteessa se ei toteutunut ja ammattilaisuran lopetuspäätös tuli julki Facebookin välityksellä 5.5.2017. Julkaisu keräsi lähes tuhat tykkäystä ja sanallisia kiitoksia sekä kehuja tuli lähes sata.

Videoita kaudelta 2016-17

(haastattelu)

 

(Dokumentti Coupe de France-finaalista)

Camin ammattilaisura oli siis ohi, mutta hän hyppäsi kaukaloon vielä yhden kauden ajaksi GrIFK:n paidassa. 20 runkosarjaottelua Rautaliigaksi kutsutussa kakkosdivarin lohkossa tuottivat muhkeat 42 tehopistettä (18+24). Neljässä pudotuspelissä tuli vielä yksi syöttöpiste ja palkintona kakkosdivarin lohkomestaruus.

Uran saavutukset:

 • Nuorten SM-pronssi 2006
 • Nuorten SM-hopea 2007
 • Rullakiekon MM-hopea 2007
 • SM-hopea 2008
 • SM-hopea 2011
 • Streethockeyn SM-kulta 2011
 • Rullakiekon MM-pronssi 2012
 • Rullakiekon MM-kulta 2014
 • Coupe de la Ligue voitto 2016
 • Ligue Magnus pronssi 2016
 • Coupe de France voitto 2017
 • Ligue Magnus pronssi 2017

 

Nyt edessä on enää jäähyväisottelu espoolaisyleisön edessä. Luvassa on varmasti ikimuistoinen ilta niin Camille, kuin meille kannattajillekin. Nautitaan vielä yksi ilta tämän upean kiekkoilijan ja ihmisen kanssa.

 

- Marko Leppinen -

Muut kategorian uutiset: